Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008











Μνήμες από την υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεχισβίλι αναβίωσαν από το πρωί στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε η δίκη των πέντε ανηλίκων οι οποίοι κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου. Με την κατάθεση της Νατέλας Ινσουαΐντσε -μητέρας του 11χρονου Άλεξ- και μέσα σε ήρεμο κλίμα, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, η δίκη των πέντε ανηλίκων που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του άτυχου αγοριού από τη Βέροια, το Φεβρουάριο του 2006.
Με νηφάλιο και ήρεμο τρόπο, η τραγική μητέρα, κατά την τρίωρη κατάθεσή της, φέρεται να ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων από τα χρόνια που ζούσε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την πτώση του καθεστώτος μέχρι την εγκατάστασή της στη Βέροια, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια και το παιδί της το πρώτο διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας και την επίμαχη μέρα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, οπότε χάθηκαν τα ίχνη του 11χρονου μοναχογιού της.
Έχοντας μπροστά της τους πέντε κατηγορούμενους -χωρίς όμως να τους βλέπει στα μάτια γιατί καθόταν ακριβώς από πίσω τους, για λόγους χωροταξικούς- η κ. Ινσουαΐντσε αναφέρθηκε διεξοδικά στη βραδιά που εξαφανίστηκε ο Άλεξ, περιγράφοντας στο δικαστήριο το τρόπο με τον οποίο βίωσε εκείνες τις ώρες και τις προσπάθειες που έκανε με το σύντροφό της να τον εντοπίσουν.
Ήταν το σημείο που η μητέρα του Άλεξ ξέσπασε σε δάκρυα, επιρρίπτοντας στον εαυτό της ευθύνες για το γεγονός ότι καθυστέρησε να κινητοποιηθεί για να ψάξει το παιδί.
Εξάλλου, η κ. Ινσουαΐντσε φέρεται να έκανε αυτοκριτική γιατί δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα που όπως τις εκμυστηρευόταν ο Άλεξ, αντιμετώπιζε στο σχολείο σε σχέση με τη συμπεριφορά των συμμαθητών του. Μάλιστα, το 11χρονο παιδί τα Χριστούγεννα ζήτησε από τη μητέρα του να μη συμμετάσχει σε σχολική εκδρομή.
Παράλληλα, η κ. Ινσουαΐντσε άσκησε κριτική στους εκπαιδευτικούς του Άλεξ που δεν εντόπισαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε το παιδί της στο σχολείο.
Επικριτική ήταν επίσης αναφερόμενη στους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Η διαδικασία διεκόπη στις 3 το απόγευμα, λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί αύριο στις 9.30 το πρωί με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μητέρας τους Άλεξ.
Τελευταία ελπίδα
«Η δίκη είναι η τελευταία μας ελπίδα για να δούμε πού είναι ο Άλεξ».




Την ελπίδα της αυτή μετέφερε στα ΜΜΕ η Νατέλα Ινσουαΐντσε -μητέρα του 11χρονου αγοριού και τραγική φιγούρα της υπόθεσης- σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη της δίκης για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.


Το παρών τους έξω από τα δικαστήρια έδωσαν και απλοί κάτοικοι της Βέροιας, μέλη του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας και της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, που ύψωσαν τρία πλακάτ. «Δικαίωση για τον Άλεξ», «Συμπαράσταση στη μητέρα της Βέροιας», «Δικαίωση στον αγώνα της Νατέλας» ανέφεραν τα πλακάτ, μεταφέροντας κατά γενική ομολογία την αγωνία μίας ολόκληρης κοινωνίας, που ζητά να λάμψει η αλήθεια γύρω από αυτήν την υπόθεση και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
«Η δίκη είναι η τελευταία μας ελπίδα για να δούμε πού είναι ο Άλεξ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Νατέλα, η οποία εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη Δικαιοσύνη, ζητώντας, παράλληλα, την τιμωρία των ενόχων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι είναι αλβανικής και ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια.
Μαζί τους κάθεται στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ' εξακολούθηση.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.
Εξάλλου, ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ' εξακολούθηση. Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.


Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008



ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ