Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008
















Τα εντυπωσιακά φλαμίνγκος, οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί, τα μικρά και μεγαλύτερα ζώα, αλλά και τα τοπία της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, είναι οι «πρωταγωνιστές» των φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 9 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο Λουτρά Παράδεισος.
Την έκθεση, με τίτλο «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός», διοργανώνουν ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 20:30.


Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση προέρχονται από τον ομότιτλο διαγωνισμό φωτογραφίας που «έτρεξε» από τις αρχές του έτους έως και τον Αύγουστο.























Η καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών, η σπανιότητα των φωτογραφηθέντων ειδών, αλλά η αντιπροσωπευτικότητα των τοπίων και των βιοτόπων ήταν τα κριτήρια της κριτικής επιτροπής, η οποία αποφάσισε την απονομή τριών βραβείων και δύο επαίνων σε πέντε φωτογράφους για το σύνολο του έργου που παρουσίασαν, ενώ επίσης προέκρινε τα έργα τριάντα ακόμη φωτογράφων, οι οποίοι συμμετέχουν στην έκθεση φωτογραφίας, από τους εξήντα τρεις συνολικά που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.
Ωστόσο, σε ξεχωριστή εγκατάσταση θα παρουσιαστούν και οι φωτογραφίες που δεν προκρίθηκαν από την επιτροπή.


Οι φωτογράφοι που βραβεύθηκαν είναι οι:
- Καρυοφύλλης Γκροζούδης (1ο βραβείο)
- Αγοραστός Παπατσάνης (2ο βραβείο)
- Χάρης Μαθιόπουλος (3ο βραβείο)
- Χριστίνα Παπαφράγκου (Α’ έπαινος)
- Γιώργος Χατζησπύρου (Β’ έπαινος)
Ακόμη, διακρίθηκαν για τις φωτογραφίες τους και θα συμμετέχουν στην έκθεση και στο φωτογραφικό λεύκωμα που θα εκδοθεί για την περιοχή οι:Νικόλαος Ασλάνογλου, Δημήτρης Βαβύλης, Χρήστος Γκρίτσας, Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Αλεξάνδρα Δεμερτζή, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Πόπη Ευθυμιάδου, Βίκη – Μαρία Ιωάννου, Γεωργία Καραγιαννοπούλου, Αθανάσιος Καρυπίδης, Ελπίδα Κάτσικα, Ιωάννης Κολαξίδης, Χάρης Κουρουζίδης, Δημήτρης Λαμπρέλλης, Ιωάννης Λίτσας, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Μπακαλούδης, Ελευθέριος Μπέτσης, Εύα Μπογρή, Γιώργος Μπουζίκας, Τάσος Μπούνας, Καίτη Παπαναούμ, Δημήτρης Προκοπίου, Ανέστης Σαμουρκασίδης, Κώστας Σαραπτσής, Οδυσσέας Τζημούλης, Γιάννης Χολογγούνης, Χρήστος Βλάχος (εκτός συναγωνισμού), Βασίλης Καρκατσέλης (εκτός συναγωνισμού), Λία Παπαδράγκα (εκτός συναγωνισμού).
Λίγα λόγια για την περιοχή
Η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα περιλαμβάνει τους υγροτόπους των εκβολών του Γαλλικού και του Λουδία, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, των Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονας, καθώς και του έλους της Νέας Αγαθούπολης και των Αλυκών Κίτρους. Η οικολογική αξία της περιοχής την κατατάσσει στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης, ιδιαίτερα για την ποικιλία της άγριας ορνιθοπανίδας της. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε αυτήν 288 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια και απειλούμενα. Σε αναγνώριση της αξίας της αυτής έχει περιληφθεί στον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στον κατάλογο των υγροτόπων που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.
Τα όριά της ξεκινούν μερικά μόλις χιλιόμετρα έξω από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καλοχωρίου, κι όμως παραμένει άγνωστη και ανεξερεύνητη για τους περισσότερους. Στόχος της προκήρυξης του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη και η προβολή της περιοχής αυτής, αλλά και την ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει.





ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Πληροφορίες: Λία Παπαδράγκα2310 794811, press@axiosdelta.gr

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ