Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται στη Λιβύη, με το ανατολικό τμήμα να είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών και των αντι-Κανταφικών δυνάμεων που επικρατούν δυτικά της χώρας. Ο μάχες συνεχίζονται γύρω από τη Μισουράτα και τη Δυτική Λιβύη, και η κατάσταση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις δυσχεραίνει σημαντικά. Η κατάσταση των μεταναστών εργατών στη Λιβύη αποτελεί άλλη μια ξεχωριστή πηγή ανησυχίας. Πολλοί φεύγουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης κάτω από πολύ ανασφαλείς συνθήκες ή έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα προσφύγων στην Τυνησία όπου αντιμετωπίζουν περαιτέρω βία και ανασφάλεια.

Οι ΓΧΣ βρίσκονται στη Λιβύη από τις 25 Φεβρουαρίου. Κι ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται, οι ΓΧΣ επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις πόλεις Μισουράτα, Βεγγάζη, και Ζιντάν σε καταυλισμούς κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Λιβύης-Τυνησίας, καθώς και στα Ιταλικά νησιά Λαμπεντούζα και Σικελία.  Προτάσεις των ΓΧΣ για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε φιλικά προσκείμενες προς τον Καντάφι περιοχές έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από την κυβέρνηση.
Δυσμενείς συνθήκες συνεχίζουν να επικρατούν στη Μισουράτα
Κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται γύρω από τη Μισουράτα, οι ΓΧΣ πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις είτε κατά τη διάρκεια της εμπόλεμης κατάστασης είτε αμέσως μετά, όπως  μεταμοσχεύσεις δέρματος και πλαστική χειρουργική στο νοσοκομείο Αμπάντ (Abbad). Οι ΓΧΣ έχουν στήσει δυο χειρουργικές αίθουσες στο νοσοκομείο Κασρ Αχμέντ (Kasr Ahmed) για να ανταποκριθούν σε άλλες χειρουργικές και ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού. Κάθε μέρα, το προσωπικό των ΓΧΣ που εργάζεται παράλληλα με το Λιβυκό ιατρικό προσωπικό υποστηρίζει επίσης την πραγματοποίηση 15 περίπου τοκετών στο νοσοκομείο Ρας Τουμπάχ (Ras Tubah).
Οι ΓΧΣ έχουν εκπαιδεύσει μια ομάδα 20 ψυχολόγων, που αυτή τη στιγμή προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στο ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς σε τέσσερα νοσοκομεία της πόλης. «Παρόλο που το μέτωπο έχει μεταφερθεί εκτός του κέντρου της πόλης, οι άνθρωποι εδώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες συνθήκες. Υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα από την εμπειρία των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στο κατώφλι τους, και ζουν υπό πολιορκία. Είναι απάνθρωπο να αναγκάζονται να υπομένουν αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Renzo Fricke, συντονιστήÏ! ‚ της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στη Μισουράτα.
Το ντόπιο ιατρικό προσωπικό που δεν έχει χειρουργική εμπειρία σε τραύματα, εκπαιδεύτηκε από χειρουργούς των ΓΧΣ. Βασική εκπαίδευση δόθηκε επίσης σε φοιτητές ιατρικής που προθυμοποιήθηκαν να εργαστούν εθελοντικά ως νοσηλευτές, καθώς οι περισσότεροι νοσηλευτές στην πόλη ήταν ξένοι που τώρα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Έξω από τη Μισουράτα, οι ΓΧΣ προσφέρουν βοήθεια από το μέτωπο σε προηγμένες ιατρικές θέσεις προσφέροντας πρώτες βοήθειες στους τραυματίες πριν τους παραπέμψουν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Μισουράτα. Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού για τη σταθεροποίηση της κατάστασης των τραυματιών και παροχή δωρεάν ιατρικού και επικοινωνιακού εξοπλισμού.

Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Ζιντάν ωθούν σε εκκένωση τους ΓΧΣ
Στη δυτική Λιβυκή πόλη Ζιντάν, μια ομάδα των ΓΧΣ υποστηρίζει το νοσοκομείο, διαχειριζόμενο τη ροή τραυματιών -πάνω από 120 άτομα είχαν εισαχθεί τον τελευταίο μήνα- μετά τις μάχες στην ορεινή περιοχή Ναφούσα (Nafusa). Οι ΓΧΣ παρέχουν ακόμη στο νοσοκομείο εκπαίδευση προσωπικού, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα.
Στις 27 Μαΐου, μια ομάδα των ΓΧΣ εξαναγκάστηκε σε εκκένωση έπειτα από εντατικούς βομβαρδισμούς, με αρκετές ρουκέτες να προσγειώνονται μόλις κάποια  μέτρα από το νοσοκομείο. Μια ομάδα μειωμένη σε αριθμό επέστρεψε στην πόλη Ζιντάν στις 4 Ιουνίου για να κάνει εκτίμηση της κατάστασης και να ξαναρχίσει τις ιατρικές δραστηριότητες. Η ασφάλεια στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά επισφαλής με συνεχείς βομβαρδισμούς στην πόλη και τις γύρω περιοχές. Ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο παραπέμπονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην Τυν! ησία ή στην κοντινή πόλη της Λιβύης, Ζαντού (Jadu).
Παρέχοντας ψυχολογική και παιδιατρική φροντίδα καθώς και φροντίδα μητέρας και παιδιού στη Βεγγάζη.
Στον πρώην πεδίο μάχης της Βεγγάζης, οι ΓΧΣ επικεντρώνονται στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μητέρες και παιδιά καθώς και στο ιατρικό προσωπικό που εργαζόταν στην πόλη όταν μαίνονταν οι συγκρούσεις. Ψυχολόγος των ΓΧΣ εκπαιδεύει Λίβυους ψυχολόγους βοηθώντας στη διάγνωση ασθενών με σύνδρομο τραύματος ή σχετικό με τραύμα, και ιδιαίτερα περιστατικά κατάθλιψης.
Οι ΓΧΣ προσφέρουν υποστηρίζουν ακόμη το κεντρικό νοσοκομείο με την προμήθεια φαρμάκων, παρόλο που τώρα χρειάζεται λιγότερη βοήθεια αφού βρίσκονται στην πόλη περισσότερες διεθνείς οργανώσεις.
Έξω από τη Βεγγάζη, οι ΓΧΣ βοηθούν στην παροχή γυναικολογικής και προγεννητικής φροντίδας σε τρεις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στη Βεγγάζη και την πόλη Αζνταμπίγια (Ajdabiya).
Πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή προς Τυνησία και Ιταλία
Χιλιάδες λιβυκές οικογένειες έχουν τραπεί σε φυγή από την ορεινή περιοχή Ναφούσα και βρίσκονται καθ’ οδόν προς τα σύνορα με Τυνησία. Από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου πάνω από 60.000 Λίβυοι έχουν εγκαταλείψει το πεδίο των συγκρούσεων για να βρουν καταφύγιο κατά μήκος των συνόρων Τυνησίας-Λιβύης.

Οι ΓΧΣ υποστηρίζουν τοπικές υγειονομικές υποδομές για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ιατρικές ανάγκες. Έχουν επίσης στήσει κινητές κλινικές σε καταυλισμούς προσφύγων στις περιοχές Ρεμαντά (Remada) και Ντεχιμπάτ (Dehibat) παρέχοντας ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες. Η κατάσταση στο Ντεχιμπάτ είναι τεταμένη με μάχες και βομβαρδισμούς πάνω από τη συνοριακή γραμμή της Τυνησίας.

Στους καταυλισμούς διαμετακόμισης Ρας Ατζίρ, που βρίσκονται στη βόρεια συνοριακή γραμμή Τυνησίας-Λιβύης, 4.000 περίπου άνθρωποι -κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική-δεν μπορούν να επαναπατριστούν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις πατρίδες τους και της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν. Από τις αρχές Μαρτίου, Οι ΓΧΣ λειτουργούν ένα πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους καταυλισμούς, καθώς πολλοί είτε έγιναν μάρτυρες, είτε βίωσαν άμεσα τη βία κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους από τη Λιβύη.

Στη Σούσα, τον μεγαλύτερο καταυλισμό, η παρατεταμένη κατάσταση έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ένταση. Στο τέλος Μαΐου, τέσσερεις πρόσφυγες πέθαναν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στον καταυλισμό. Στη συνέχεια, ακολούθησαν βίαιες διαδηλώσεις για τις φτωχές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον δυο άτομα, ενώ πολλά άλλα τραυματίστηκαν και τα δύο τρίτα (2/3) του καταυλισμού κάηκαν. Την επομένη των περιστατικών, οι ΓΧΣ διένειμαν τροφή, νερό και είδη πρώτης ανάγκης σε 4.000 περίπου άτομα, παράλληλα με την παροχή ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Κι ενώ η κατάσταση στον καταυλισμό έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, κυριαρχεί κλίμα φόβου και δυσπιστίας και αναφέρεται ότι πολλοί έχουν διασχίσει τα σύνορα πίσω στη Λιβύη, έτοιμοι να θέσουν ξανά σε κίνδυνο τις ζωές τους αναζητώντας ένα μέλλον. Από τα τέλη Μαΐου, οι ΓΧΣ προσφέρουν ακόμη πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στον πληθυσμό του καταυλισμού Σούσα, καθώς κάποιοι πρόσφυγες φέρουν τραύματα που συνδέονται με τα πρόσφατα περιστατικά βίας, ή υποφέρουν από παθήσεις που συνδέονται με τις κακές συνθήκε! ς διαβίωσης και τον συνωστισμό στον καταυλισμό.
Στο νησί της Λαμπεντούζα, οι ΓΧΣ φροντίζουν τη διαλογή των ασθενών στο λιμάνι και την ιατρική παρακολούθηση στα κέντρα κράτησης και υποδοχής του νησιού. Κατά τη χρονική περίοδο, Φεβρουαρίου-Μαΐου, οι ΓΧΣ υποστήριξαν σχεδόν12.000 άτομα στη Λαμπεντούζα που διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη Λιβύη. Λειτουργούν ακόμη πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Μίνεο της Σικελίας, όπου περίπου 3.500 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων έχουν μεταφερθεί από το Μάρτιο. Επιπλέον, οι ΓΧΣ έχουν αναλάβει το ρόλο της εκτίμησης των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και της πρόσβασης στην περίθαλψη στα κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ιταλία.
 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ