Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

 γράφει η κ Ιωάννα Λιάτσιου

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγ. Γεωργίου


Οι πιπεριές με επιστημονική ονομασία Capsicum annum είναι  η μέλη της οικογένειας των στρύχνων (solanaceae) στην οποία ανήκουν και η πατάτα , η τομάτα, και η μελιτζάνα.

 Οι πιπεριές αποτελούν πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης B6 . Είναι  καλή  πηγή διαιτητικών ινών , χαλκού, βιταμίνης Κ,  βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγγανίου.Περιέχουν επίσης β- καροτένιο και άλλα καροτενοειδή . Η σύστασή τους διαφοροποιείται ανάλογα με το χρώμα πιπεριάς.

  100 γρ . ωμής πράσινης πιπεριάς καλύπτουν το 89% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, 17% σε βιταμίνη Κ , μαγγάνιο και θειαμίνη , ενώ το 2-3% στις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος B,C , Β2, Β3 , φυλλικό οξύ, την βιταμίνη Α, την Ε και το κάλιο.


Η ίδια ποσότητα κόκκινης πιπεριάς καλύπτει παραπάνω από το διπλάσιο τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C. Το ίδιο και η κίτρινη πιπεριά.

  Όμως , ανεξάρτητα από το χρώμα τους οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και καροτένιο. Και τα δύο αυτά συστατικά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά , δρώντας προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρθρώσεις , στα νεύρα, στους οφθαλμούς και στις αρτηρίες.

   Δίαιτες υψηλές σε  φυλλικό οξύ, β- καροτένιο, και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστείνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση  προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για εμφράγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο(μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Joyrnal of Nutrition 2000). Τα οφέλη της πιπεριάς στην καρδιαγγειακή λειτουργία προέρχονται και από τις διαιτητικές ίνες  που περιέχει, οι οποίες συμβάλουν την μείωση της ολικής  και της LDL  χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.

   Επίσης οι πιπεριές φαίνεται να προσφέρουν κάποια προστασία από καταστάσεις που εμπλέκουν φλεγμονή. Από μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases το 2004 και παρακολούθησε περισσότερα από 20.000 άτομα, βρέθηκε ότι τα άτομα με την χαμηλότερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C παρουσίαζαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενός είδους αρθρίτιδας, σε σχέση με τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση (που λαμβάνεται μέσω τροφίμων, όχι συμπληρωμάτων).

  Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν επίσης και το καροτενοειδές λυκοπένιο , η κατανάλωση του οποίου έχει  αντιστρόφως συσχετιστεί με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και  του παγκρέατος .

   Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το  ευεργετικό << χάπι>> δεν θα το βρούμε  στο φαρμακείο αλλά δίπλα μας !   Στον Άγιο Γεώργιο Βέροιας καλλιεργείται παραδοσιακά εδώ και πάρα πολλά χρόνια η πιπεριά: γεμιστές, ¨κέρατα¨, πράσινες κίτρινες , κόκκινες και διοχετεύονται από τους  συνεταιρισμούς του χωριού σε όλη την Ελλάδα,  σε  πάρα πολύ καλές τιμές για τους καταναλωτές.

Οπότε τι περιμένουμε ; Γρήγορα όλοι στον μανάβη! Αύριο το μενού έχει ..γεμιστά!

γράφει η Ιωάννα Λιάτσιου

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγ. Γεωργίου

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ