Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Εγκρίθηκε η Δημοπράτηση του έργου
Καθοριστική συμβολή του Δήμου Βέροιας

Οριστικά και αμετάκλητα το πράσινο φώς άναψε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την κατασκευή του Πολυκεντρικού Μουσείου της Βεργίνας, με την έκδοση της θετικής γνωμοδότησης για τα τεύχη Δημοπράτησης του έργου με προϋπολογισμό 24.000.000 ευρώ!
Πλέον, όπως διευκρινίζεται κατηγορηματικά από την Δνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, η διαδικασία για τη Δημοπράτηση του έργου είναι τυπική και θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Ένα έργο που αποτέλεσε όραμα πολλών δεκαετιών και πολλές φορές απασχόλησε ως υπόσχεση διαφόρων διοικήσεων την τοπική κοινωνία, γίνεται πλέον πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι, η Μελέτη του έργου είχε ανατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο γραφείο Ταμπάζη (Αθήνα), ωστόσο στην πορεία για την ωρίμανση του φακέλου και την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης, χρειάστηκε η καθοριστική συμβολή του Δήμου Βέροιας.
Πέραν της τεχνικής υποστήριξης που εδόθη με την εκπόνηση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και την υποστήριξη για την επιτάχυνση των διαδικασιών Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, καθοριστική υπήρξε η πολιτική παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στα κέντρα των αποφάσεων (Υπ. Ανάπτυξης – Υπ. Πολιτισμού) για την ένταξη του έργου με προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ. Επιπλέον ο Δήμος επιτάχυνε και την έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου από την οικεία Δνση Πολεοδομίας.
Όπως τόνισε η Δήμαρχος Βέροιας από την Αθήνα, όπου πληροφορήθηκε τα ευχάριστα νέα, το συγκεκριμένο έργο, πέραν της πολιτιστικής του σημασίας για την περιοχή και για όλη τη χώρα, η ανέγερση του Μουσείου αναμένεται ότι θα συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στην αισθητή βελτίωση της αξίας που έχει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας η περιοχή, με ότι αυτό σημαίνει για την σημαντική τόνωση του τουρισμού της περιοχής και την επιμήκυνση της παραμονής των επισκεπτών. Αυτός άλλωστε υπήρξε απ την πρώτη στιγμή και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής, που αφοσιώθηκε στην υλοποίηση του έργου με όλες τις δυνάμεις του Δήμου, επεσήμανε η Δήμαρχος.
Το έργο χρηματοδοτείτε από το ΕΣΠΑ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αυτό αφορά στην ανέγερση του κτιρίου «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΩΝ (ΒΕΡΓΙΝΑ) - ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ» στην Τοπική Κοινότητα Βεργίνας της Δημοτικής Ενότητας Βεργίνας του Δήμου Βέροιας Νομού Ημαθίας, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού εμβαδού 146.059 μ2.
Το κτίριο  αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο.
Αναλυτικά:
Ø      Το υπόγειο του κτιρίου (επιφάνεια ίση με 735,49 μ2).
Ø      Το   ισόγειο   του   κτιρίου (επιφάνεια ίση με 4.965,89 μ2)
Συνολική επιφάνεια ίση με 5.701,38 μ2, η οποία περιλαμβάνει
·         Χώρο αναμονής
·         Γκισέ εισιτηρίων και βεστιάριου
·         Control room
·         Αίθουσα Μουσείου
·         Αμφιθέατρο 150 θέσεων με αίθουσες μεταφραστών και προβολών
·         Χώρους υγιεινής
·         Κατάστημα 
·         Καφετέρια – κυλικείο
·         Χώρο πρώτων βοηθειών
·         Χώρο ελέγχου ασφάλειας μουσείου
·         Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων
·         Εργαστήρια
·         Βιβλιοθήκη
·         Αποθήκη ευρημάτων - Θησαυροφυλάκιο
·         Χώρο μελέτης ευρημάτων – αρχείο
·         Αποθήκη εκθεσιακών χώρων
Επίσης πρόκειται να γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή των απαραίτητων δρόμων προσπέλασης και η διαμόρφωση θέσεων Παρκινγκ, με στόχο την ανέγερση ενός σύγχρονου μουσειακού συγκροτήματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική του λειτουργία αλλά και την επίτευξη των στόχων του.
Για το υπό μελέτη έργο εκδόθηκε η υπ΄αριθ. 115/2011 οικοδομική άδεια από το Δήμο Βέροιας.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ