Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

1)  Οντας   ένας   νέος άνθρωπος  που παρακολουθεί τις  εξελίξεις   και  έχοντας   την εμπειρία της   πολιτικής  σκηνής,  συμμερίζεστε την αισιοδοξία   των κυβερνώντων ότι  περνάμε στη  μεταμνημονιακή εποχή; 

Η αισιοδοξία και η επιτυχία οφείλει να είναι η μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα που θα έχουν εξαλειφθεί οι ίδιες οι συνθήκες που οδήγησαν στα μνημόνια, δηλαδή στην ανάγκη υψηλού δανεισμού για την αποφυγή μιας χρεωκοπίας ή καταστάσεων τύπου Αργεντινής. Επίσης με πλήρη ειλικρίνεια πρέπει να πούμε ότι αυτή η μετά- εποχή δεν θα έχει σχέση με κάτι που ζήσαμε στο παρελθόν και θα το ξαναβρούμε. Είναι μια νέα πραγματικότητα. Μέσα από την κρίση φανερώθηκαν όλες οι αδυναμίες της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Η πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και όχι να τις επαναφέρουμε.


2) Θεωρείτε  έχοντας   τη γνώση των  δεδομένων του σήμερα ότι θα μπορούσαμε   ως   χώρα να  έχουμε αποφύγει να  μπούμε στο μνημόνιο;

Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος που την ίδια στιγμή θα  μας έλεγε ότι μπορεί να βρει λεφτά από κάπου αλλού. Ωστόσο δεν είδαμε κάτι τέτοιο και μάλιστα όσοι περιέγραφαν ότι υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι ή φίλιες δυνάμεις να μας δανείσουν διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Από την άλλη, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που συγκυβέρνησαν σε αυτήν την περίοδο (ΝΔ, ΛΑΟΣ ,ΔΗΜΑΡ) αποδέχτηκαν στην πράξη – και σε αντίθεση με την ρητορική τους - ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Άρα όσοι έταζαν άλλες λύσεις πρέπει να ερωτηθούν γιατί δεν τις εφάρμοσαν.
Το μνημόνιο από τη μια πλευρά μας έδινε χρήματα που χρειαζόμασταν και από την άλλη επέβαλλε δεσμεύσεις. Πολλές από αυτές τις δεσμεύσεις όμως οδήγησαν σε ασφυξία και αδιέξοδα ή δεν έφεραν αποτελέσματα στην εθνική προσπάθεια που κάνουμε ως ο λαός. Αυτά τα σημεία θα μπορούσαν με προϋποθέσεις να είχαν αποφευχθεί.


3)  Πως  κρίνετε την πορεία   της σημερινής  κυβέρνησης;  Θα   μπορούσε  νωρίτερα, αλλά και  τώρα  που  επιδιώκει  μια  συνολική  διαπραγμάτευση  για το χρέος  να  πει μερικά  όχι στους δανειστές;

Σας θυμίζω ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος δεν είναι μια τωρινή υπόθεση. Σημαντικό κούρεμα χρέους (περίπου 50%) αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2011 κι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2012 μέσα από σκληρές πολιτικές συνθήκες τότε, με μια Ευρώπη η οποία ήταν αρνητική απέναντι στην Ελλάδα και με το εσωτερικό μέτωπο να είναι διασπασμένο. Στο μεγαλύτερο βαθμό αυτά σήμερα ξεπεράστηκαν. Επομένως σε κάποιους τομείς υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά σε άλλους τομείς υπάρχει αναβλητικότητα ή αναποτελεσματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω διεκδικήσεων.

4)   Βλέπετε  σημάδια ανάκαμψης και στροφής  προς την  ανάπτυξη  στη Βόρεια  Ελλάδα;

Είναι αλήθεια ότι η Βόρεια Ελλάδα στιγματίστηκε από την κρίση. Ακόμη από τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας παρά  την δυναμικότητά της και τις δυνατότητες που έχουμε.
Πιστευω όμως ότι ο τόπος μας έχει την δυνατότητα να βγει γρηγορότερα από την κρίση αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας. Την γεωργία, τον τουρισμό, την γεωγραφική μας θέση, τις υποδομές και κυρίως τις εμπειρίες μας. Όλο αυτό όμως πρέπει να οργανωθεί σε στέρεες βάσεις, με νέα δεδομένα και με μια πιο μαχητική, αποτελεσματική και ικανή εκπροσώπηση.
Ένα παράδειγμα μόνο από την κρίση που απειλεί την παραγωγή ροδακίνου. Οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να αφορούν μόνο τις αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πρωτοβουλίες των πολιτικών εκπροσώπων να περιορίζονται σε ανακοινώσεις και έκφραση συμπαράστασης. Έπρεπε να έχουμε απαντήσει στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα προώθησης του προϊόντος ώστε να έχουμε καλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις διεθνείς αγορές, να οργανώσουμε περαιτέρω την παραγωγή και την αποδοτικότητα, να εξελιχθούν οι οργανώσεις σε σύγχρονες επιχειρήσεις με εξειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της αγροτικής μας παραγωγής. Υπάρχουν παραδείγματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

5) H οικονομική κρίση  ανέδειξε τις σοβαρές  αρρυθμίες   του πολιτικού συστήματος, που αδυνατεί  πλέον όπως    αποδεικνύεται   καθημερινά  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και   την  ίδια ώρα νέοι    πολιτικοί φορείς    δημιουργούνται.  Υπάρχει  φως σε αυτό  το τούνελ;

Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι η ενίσχυση της πολιτικής και όχι η απομάκρυνση των πολιτών από αυτήν μέσα από την απαξίωσή της. Την απαξίωση την πετυχαίνουν κόμματα αλλά και πολιτικοί που επενδύουν στο λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία, που περιγράφουν απλά μια κατάσταση χωρίς να προτείνουν λύσεις, που στόχος τους είναι να πουν το εύκολο, το ακίνδυνο και τελικά το ανεύθυνο για να γίνουν αρεστοί στους πάντες.
Αυτό είναι σκοταδισμός.
Απέναντι σε όλο αυτό το μπλοκ λαϊκισμού πρέπει να παλέψουμε για τη συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου της λογικής και της ψυχραιμίας.

6) Είστε από τα στελέχη που ζητήσατε  να προηγηθεί  συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν την ανασυγκρότηση  της Δημοκρατικής  Παράταξης. Συμφωνείτε με τον τρόπο που προωθείται αυτό το εγχείρημα;

Θεωρώ ότι σήμερα είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων με κύριο πόλο το ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως απλά για να ξαναμαζευτούμε. Σήμερα πρέπει να πάμε σε ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο που θα διαμορφώσει την πρότασή μας για την Ελλάδα της νέας πραγματικότητας. Τη νέα πρόταση η οποία τόσο λείπει από το δημόσιο διάλογο. Να ξαναφτιάξουμε πολιτικό κόμμα όχι επικοινωνιακή πλατφόρμα. Και να αλλάξουμε πολιτική – και όχι απλά ηλικιακή – γενιά.  

7)  Υπάρχει  πάντως το ερώτημα με   ποιους  εταίρους    θα συνομιλήσει καταρχήν το ΠΑΣΟΚ  για την ανασύσταση     του  Κεντροαριστερού πόλου,  όταν   οι κυριότερες  δυνάμεις  αυτού του χώρου είναι  αρνητικές;

Να συνομιλήσουμε με όλους και όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας γιατί δεν θα έχουμε άλλες ευκαιρίες. Και η διάλυση της παράταξης δεν θα είναι η ευκαιρία όσων πιστεύουν ή διεκδικούν κάτι τέτοιο..   
Χρειάζεται πρόσωπα και κινήσεις να κάνουμε τις υπερβάσεις μας και να αναγνώσουμε το πραγματικό μας μέγεθος. Πρέπει να μιλήσουμε με όλον αυτόν τον κόσμο που διαχρονικά ήμασταν κοντά, συνομιλούσαμε, αγωνιστήκαμε αλλά για διάφορους λόγους ένιωσε το ΠΑΣΟΚ να απομακρύνεται και να απαντήσουμε σε αυτές τις αγωνίες.

8) Συγκυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.   ή  συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ;

Παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε μια συγκυβέρνηση για να αποτελεί τον παράγοντα σταθερότητας απέναντι στις πολλαπλές απειλές της εποχής και της περιοχής. Αλλά κυρίως συγκυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο για τις μεγάλες αλλαγές που ξεκινήσαμε και πρέπει να συνεχιστούν. Προοδευτικές απαντήσεις στα δύο βασικά προβλήματα της χώρας. Την ανισοκατανομή πλούτου και ευκαιριών και την υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ