Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

  • 6:25 μ.μ.
  • Unknown
Διήμερο φεστιβάλ εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά με θέμα τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, με τίτλο “Electric Circus”, διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρία Robotixlab, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015.


 
Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσ/νίκης, δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, σε... συνεργασία με την εταιρεία Robotixlab στα πλαίσια διάδοσης των επιστημών και της τεχνολογίας στα παιδιά μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής, διοργανώνει το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 01 Μαρτίου 2015, ένα διήμερο φεστιβάλ εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά με θέμα τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, με τίτλο ¨Electric Circus¨.

Το διήμερο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής περιλαμβάνει διαγωνισμό ρομποτικής και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εργαστήρια, παρουσιάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και διαδραστικά εκθέματα ρομποτικής. Όλες οι δράσεις θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και στην Αίθουσα Νερού, του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Στο διαγωνιστικό μέρος του διημέρου αυτού θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν 15 ομάδες των 3-4 ατόμων, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων Δημοτικού Σχολείου. Μπορούν εν δυνάμει να δηλώσουν συμμετοχή όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής καθώς και ομάδες ποικίλων παιδαγωγικών φορέων. Κάθε ομάδα για το διήμερο θα πρέπει να έχει μαζί της έναν ενήλικα σαν συνοδό, είτε δάσκαλο του σχολείου είτε κάποιον κηδεμόνα. Ο συνοδός θα έχει την υποχρέωση να φέρνει και να παραλαμβάνει την ομάδα στους χώρους των δράσεων. Οι 15 πρώτες ομάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ.

Η πρώτη ημέρα των δράσεων απευθύνεται αποκλειστικά στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού, κατά την οποία θα γίνουν ολοήμερα εργαστήρια (master classes). Στα εργαστήρια τα παιδιά θα καταρτιστούν με τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στη κατασκευή και τον προγραμματισμό των ρομπότ. Η προετοιμασία θα γίνει εξ ολοκλήρου στο χώρο της Αίθουσας Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της ημέρας αυτής θα υπάρχουν διαλείμματα ανάμεσα στα εργαστήρια και θα προσφερθεί στα παιδιά και σνακ. Στο τέλος της ημέρας θα ανακοινωθεί στις ομάδες το θέμα του διαγωνισμού, ειδικά σχεδιασμένο για το γνωστικό τους επίπεδο. Η κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει μαζί της το δικό της laptop, τουλάχιστον τελευταίας 4ετίας.

Η δεύτερη μέρα θα είναι ανοιχτή και για το κοινό. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα κατασκευάσουν, θα προγραμματίσουν, θα δοκιμάσουν και θα βελτιώσουν το ρομπότ τους για το διαγωνισμό.

Παράλληλα θα υπάρχουν εκδηλώσεις για το κοινό όπως εργαστήρια, ομιλίες, παρουσιάσεις διαδραστικών ρομπότ, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας κ.α. Κατά τη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων θα υπάρξει και μια ενότητα όπου μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, σε ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε χρονικό διάστημα 5 λεπτών, να παρουσιάσουν στο κοινό και σε κριτική επιτροπή ειδικών επιστημόνων μια δική τους ρομποτική κατασκευή (έτοιμη από το σχολείο ή το σπίτι τους) με ελεύθερο θέμα. Οι 15 πρώτες ομάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα συμμετέχουν στο εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ. Σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Το μεσημέρι θα γίνει ο διαγωνισμός μεταξύ των ομάδων και το διήμερο θα κλείσει με την βράβευση των νικητών.

Στα πλαίσια ορθών παιδαγωγικών αξιών, μια δράση διαγωνιστικού χαρακτήρα σε ένα αντικείμενο που δεν διδάσκεται στα σχολεία (εκπαιδευτική ρομποτική), είναι σημαντικό να διασφαλίζει ότι όλη η δουλειά και η προσπάθεια είναι αποκλειστικά των μαθητών.

Μέσα από το διήμερο Φεστιβάλ εκπαιδευτικών δράσεων, προσδοκούμε τα παιδιά που θα συμμετέχουν να διασκεδάσουν, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να μάθουν για τη ρομποτική κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ρομπότ και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε ένα κλίμα ομαδικής συνεργασίας, με ενδιάμεσο την εκπαιδευτική ρομποτική.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ έχει στόχο να λειτουργήσει σαν πιλότος της εκπαιδευτικής αυτής δράσης και χρόνο με το χρόνο να δυναμώνει, να μεγαλώνει και να γίνει θεσμός. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.robotixlab.com/events

Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στην προσφορά και οι δαπάνες της διοργάνωσης (υλικά, εξοπλισμός ρομποτικής, μικρογεύματα για τους συμμετέχοντες κ.α.) θα καλυφθούν από τους συνδιοργανωτές, αλλά και από χορηγίες, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής όλα τα παιδιά.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως σχολείο / φορέας / ομάδα στο διαγωνιστικό μέρος του 2ημέρου Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ 2ΗΜΕΡΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης συμμετοχής

Η αίτηση συμμετοχής, όλων όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο παραπάνω 2ήμερο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αφού συμπληρωθεί, θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο e-mail :p.benardi@thessaloniki.gr ή θα κατατεθεί αυτοπροσώπως στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους 57, από την Τρίτη 27 Ιανουαρίου και μέχρι τη συμπλήρωση των ομάδων.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ 2ΗΜΕΡΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Επίσης, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως σχολείο / φορέας / ομάδα στο εκθεσιακό μέρος του 2ημέρου Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (1 Μαρτίου 2015 πρωί), παρουσιάζοντας δική τους ρομποτική κατασκευή με ελεύθερο θέμα, παρακαλούνται να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail : e.livada@thessaloniki.gr από την Τρίτη 27 Ιανουαρίου και μέχρι τη συμπλήρωση των ομάδων, με τα παρακάτω στοιχεία :

1. Όνομα σχολείου / φορέα / ομάδας

2. Ονοματεπώνυμα μελών ομάδας, email και τηλέφωνα επικοινωνίας

3. Περιγραφή της έκθεσης – παρουσίασης ( χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός και λειτουργία κατασκευής ).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού : 2310 / 840 295 και 2310 / 841 962

Η αίτηση συμμετοχής για το διαγωνιστικό μέρος του 2ημέρου Φεστιβάλ θα αναρτηθεί την Τρίτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 09:00.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ