Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

«Ποτέ δεν βρέθηκε τέτοιο κακό για τους ανθρώπους σαν το χρήμα» (Σοφοκλής)

Την  Τετάρτη 6  Ιουλίου 2016, ώρα 9.30μ.μ. στο θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» οι  Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης μαζί με τους Τάσο Γιαννόπουλο, ο Αλμπέρτο Φάϊς και 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος». Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη. Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.

Μετάφραση:  Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια:  Σοφία Νικολαϊδη
Μουσική:  Γιώργος Ανδρέου
Στίχοι:  Ισαάκ Σούσης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου, Θανάσης Γιαννακόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Παλληκαράκη
Παραγωγή: Αφοί Τάγαρη

Παίζουν:
Γιώργος Κιμούλης (Πλούτος & Πενία), Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος), Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων).

Παίζουν επίσης:
Τάσος Γιαννόπουλος (Βλεψίδημος, Συκοφάντης Γριά, Ερμής), Αλμπέρτο Φάϊς (Δίκαιος & Ιερέας)
Χορός:  Γκιζέλη Χριστέλα, Δαβάκη Βερόνικα, Ζησάκης Ευθύμης, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Κατσώλης Παναγιώτης, Μαούτσου Κατερίνα, Σπατιώτη Χριστίνα, Στασινοπούλου Ντένια, Τσαβά Ειρήνη, Τσιμπρικίδου Ελένη, Τσουρής Γιώργης, Χιώτης Χάρης

είσοδος: 20€, προπώληση 15€, φοιτητικά, μαθητικά, ανέργων, πολύτεκνων 15€. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.


Σημεία προπώλησης από 27.06.2016 : 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας – 3ος όροφος Χώρου Τεχνών
Καφέ «Μπρίκι», τηλ. 2331020201
Βιβλιοπωλείο «Επίκαιρο»,  τηλ. 2331024612 
Μεζεδοπωλείο «Στάσου Μύγδαλα», τηλ. 2331120327
Viva.gr

Πληροφορίες :  2331078140,142

Σύγχρονος του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404), που σήμανε την πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ο κορυφαίος κωμωδιογράφος της αρχαιότητας Αριστοφάνης πραγματεύεται με διεισδυτικότητα και ακρίβεια την έκπτωση των αξιών. Κεντρική θέση στα 11 σωζόμενα έργα του -οι Αλεξανδρινοί του αποδίδουν συνολικά 40- κρατά η σφοδρή κριτική του στην πολιτική, κοινωνική, ηθική και οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια της εκπεσούσης αθηναϊκής δημοκρατίας, με λόγο σύγχρονο και τολμηρό – σε σημείο σοκαριστικό για τα δεδομένα της εποχής. Γεγονός που εξισορροπούσε έντεχνα με την εκλεπτυσμένη παράλληλη χρήση της γλώσσας και συμπυκνωμένα νοήματα που απομακρύνονταν από τους κώδικες της κωμωδίας, αγγίζοντας βαθιά το συναίσθημα των θεατών, κατορθώνοντας έτσι να εμποτίσει το κοινό του με τα μηνύματα που επιδίωκε να περάσει μέσω των έργων του. Ο «Πλούτος» παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., στο τέλος περίπου του Κορινθιακού πολέμου. Η Αθήνα ήλπιζε σε ανάκτηση της αίγλης της – μάταια όμως, αφού η πολιτισμική κρίση ήταν βαθιά, η έκπτωση των ηθών έπληττε βάναυσα τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και η οικονομία κατέρρεε επιτρέποντας την επικράτηση των επιτηδείων, με την ανοχή βεβαίως της διεφθαρμένης πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Κι εδώ παρεμβαίνει με το έργο του ο Αριστοφάνης. Απογυμνώνει τους ηγέτες του και επαναφέρει το αίτημά του για δίκαιη πολιτεία, αναπτύσσοντας έναν προβληματισμό πάνω στην άδικη κατανομή του πλούτου και στην έκρηξη της διαφθοράς. 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στη   σύγχρονη   κοινωνία,  όπου   το  χρήμα  αποτελεί  πλέον  το  θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της Αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά το Θεό  Πλούτο  στο  ίδιο το κράτος, δίδοντας  έτσι  στους  πολίτες  τη  δυνατότητα,  απ’  τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά  θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον  πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.


Το έργο

Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο Θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτεί γιατί φοβάται την οργή του Θεού. Μεταπείθεται ωστόσο από τον Χρεμύλο και τον υπηρέτη του, Καρίωνα , ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τον αξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και τους απατεώνες . Η θεά Πενία παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τους πολίτες, μιας και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν τεμπέληδες. Εξανίστανται  επίσης  όλοι  οι  επιτήδειοι  - των  ιερέων  μη  εξαιρουμένων- οι  οποίοι
χάνουν τα προνόμιά τους.

«Το χρήμα είναι ο χειρότερος θεσμός μέσ' στους ανθρώπους.» (Ευριπίδης)

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
50 έργα καλλιτεχνών από 17 χώρες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
Φόρος τιμής στους 35.000 νεκρούς στα ευρωπαϊκά σύνορα

Έκθεση με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Πρόκειται για την έκθεση ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ η οποία αποτελείται από ψηφιακά έργα και παρουσιάζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου ταυτόχρονα. Τα έργα αυτά έχουν ήδη εκτεθεί στη Γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα ταξιδέψουν και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας από τις 25 Ιουνίου έως και 22 Ιουλίου
Η ιδέα της ξεκίνησε από την Ισπανία και με βάση το γεγονός ότι τριάντα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα νερά της Μεσογείου από το 2000 μέχρι σήμερα.
Με έδρα τη Βαρκελώνη, η Καταλανική οργάνωση Stop Mare Mortum καλεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να φιλοτεχνήσουν τα Πρόσωπα του δράματος με στόχο να συγκεντρωθούν τόσα έργα όσα και οι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο!
Η οργάνωση Stop Mare Mortum (σε ελεύθερη απόδοση: Σταματήστε τις θαλάσσιες δολοφονίες – λογοπαίγνιο με την ονομασία της Μεσογείου κατά τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: Mare Nostrum) αγωνίζεται για να μπει ένα τέλος στη μετατροπή της Μεσογείου σε υγρό τάφο για αμέτρητους ανθρώπους που προσπαθούν να τη διασχίσουν.
Από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης είναι ένας Έλληνας καλλιτέχνης και ακτιβιστής, μόνιμος κάτοικος της ορεινής Καταλονίας εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Πώς επιλέχθηκε όμως ο τίτλος της πρωτοβουλίας;
«Η Μεσόγειος ήταν η θάλασσα της επικοινωνίας των λαών και η γέφυρα της διασταύρωσης των πολιτισμών. Τώρα έχει μετατραπεί σε ομαδικό υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών. Μετά το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα με τους 900 νεκρούς πριν από ένα χρόνο, αποφασίσαμε να δράσουμε για να σταματήσουμε τη γενοκτονία του 21ου αιώνα. Για να δημιουργηθούν ασφαλείς, ελεύθερες δίοδοι στη Μεσόγειο και παντού. Για να φτάνουν οι άνθρωποι στον προορισμό τους με σιγουριά, ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και χωρίς να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια μαφιόζικες οργανώσεις διακινητών. Για να μη χρησιμοποιείται ο φόβος και ο τρόμος ως πολιτικά εργαλεία. Το ποτάμι δεν μπορεί να σταματήσει, θα βρει τρόπο να περάσει. Ο ρους της Ιστορίας δεν σταματά με διοικητικές αποφάσεις», τονίζει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης του (διαδηλώσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια, εκθέσεις κ.λπ.) το Stop Mare Mortum εγκαινίασε εδώ και μερικούς μήνες την καμπάνια με τίτλο Πρόσωπα.
Στόχος της είναι να φιλοτεχνηθούν τριάντα τέσσερις χιλιάδες έργα ίδιας διάστασης, ένα για κάθε νεκρό της Μεσογείου την τελευταία δεκαπενταετία με βάση ένα πρότυπο που διατίθεται στο site της οργάνωσης και πάνω σε αυτό οι καλλιτέχνες μπορούν να προσθέσουν τη σύνθεσή τους.
Η οργάνωση διαθέτει και προωθεί τα έργα σε όσους ενδιαφέρονται να τα εκθέσουν, πολλά ή λίγα, αρκεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς της:
«Με την ποικιλία και το πλήθος των διαφορετικών έργων, ξεπερνούμε τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των προσφύγων ή, ακόμα και την παρόμοια, εξ ανάγκης, εικόνα τους. Όλοι μας, όταν βρεθούμε σε παρόμοια θέση και κατάσταση αρχίζουμε και μοιάζουμε, χάνοντας τις ιδιαιτερότητές μας, την υπόστασή μας. Ο καθένας μας, όμως, είναι διαφορετικός. Έχει παρελθόν, εμπειρίες, όνειρα, μοχλός της ζωής του θα έπρεπε να είναι η επιθυμία και το κέφι, όχι η ανάγκη» συμπληρώνει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Αν και το σχέδιο του Stop Mare Mortum για τη συγκέντρωση τόσων έργων ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο, είναι μια πρωτοβουλία που συσπειρώνει και ενεργοποιεί όλο και περισσότερους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καθώς είναι τόσο μεγάλες οι απώλειες που δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Άλλωστε, κάθε μεγάλη αλλαγή χτίζεται στην καθημερινή δράση και πράξη.
Όπως δηλώνει και ο Γιώργος Κωνσταντίνου:
«Δεν αρκεί η φιλανθρωπία, απαιτούνται ριζικές και άμεσες λύσεις. Αν καταλάβουμε ότι ο καθένας και η καθεμιά μας μπορεί να είναι το επόμενο θύμα, ίσως μια μικρή αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας μπορεί να φέρει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική μας δράση».
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση της βιβλιοθήκης αποτελούν ένα τμήμα του συνολικού αριθμού των έργων που έχουν γίνει για το Stop mare mortum.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τρίτη 28 Ιουνίου 6.00-7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο ζωγραφικής με την επιμέλεια της εικαστικού κ. Φωτεινής Χαμιδιελή. Το εργαστήριο θα βασιστεί στο θέμα της έκθεσης και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες και ελεύθερη συμμετοχή και στη συνέχεια να προσφέρουν το έργο τους στην οργάνωση για μελλοντική έκθεση.

 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Έλλης 8, Βέροια, T 2331024494
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη: 08.00 – 20.00 &
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο : 08.00 – 15.00

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Καλλιεργούσε στην αυλή του σπιτιού του 17 φυτά δενδρυλλίων κάνναβης
Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 48χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Ημαθίας, για καλλιέργεια κάνναβης.
Ειδικότερα, χθες (22-06-2016) το μεσημέρι, κατά την αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 48χρονου, διαπιστώθηκε να καλλιεργεί στην αυλή του σπιτιού 17 φυτά δενδρυλλίων κάνναβης, ύψους έως 1,5 μέτρων, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Έπειτα από καταγγελία 37χρονου ημεδαπού, συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γιαννιτσών ένας 31χρονος ημεδαπός, για κλοπή και απάτη. Ειδικότερα, χθες (16-06-2016) το πρωί σε περιοχή της Πέλλας, ενώ ο 37χρονος επέβαινε στο ποδήλατο του, τον σταμάτησε ο 31χρονος και προσποιούμενος τον αστυνομικό επιχείρησε να τον ελέγξει, πλην όμως ο παθών εγκατέλειψε το δίκυκλο, το οποίο αφαίρεσε ο 31χρονος και διέφυγε. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Γιαννιτσών.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

 «Εάν προσπαθήσεις να τρέξεις, σε πυροβολούν, εάν σταματήσεις να δουλεύεις σε χτυπούν. Είναι όπως στο σκλαβοπάζαρο»

ΓΕΝΕΥΗ, 14 Ιουνίου 2016 - Περισσότερα από 9 στα 10 παιδιά προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά, μέσω Ιταλίας, είναι ασυνόδευτα, αναγκάζοντας τη UNICEF να προειδοποιήσει για τις αυξανόμενες απειλές εκμετάλλευσης, κακοποίησης και θανάτου που αντιμετωπίζουν.
Στην έκθεση «Κίνδυνος σε Κάθε Βήμα της Διαδρομής», που δημοσιεύεται σήμερα, η UNICEF αναφέρει πως 7.009 ασυνόδευτα παιδιά πραγματοποίησαν το πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, τους πέντε πρώτους μήνες του χρόνου, διπλάσιοι σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Η έκθεση υπογραμμίζει τους τεράστιους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι έφηβοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη σύγκρουση, την απελπισία και τη φτώχεια.
Ένα σύνολο 2.809 θανάτων, έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο, στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 5ης Ιουνίου 2016, συγκρινόμενο μ’ έναν συνολικό αριθμό 3.770 ολόκληρη την περασμένη χρονιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων, συνέβη στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου - και τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά.
Τα ασυνόδευτα παιδιά, συνήθως στηρίζονται σε λαθρεμπόρους, συχνά κάτω από ένα σύστημα «πληρώνεις καθώς πηγαίνεις», που τα αφήνει ευάλωτα στην εκμετάλλευση.
«Εάν προσπαθήσεις να τρέξεις σε πυροβολούν και πεθαίνεις. Εάν σταματήσεις να δουλεύεις, σε χτυπούν. Είναι όπως στο σκλαβοπάζαρο», λέει ο 16χρονος Aimamo, από μια φάρμα στη Λιβύη, όπου εκείνος και ο δίδυμος αδελφός του, δούλεψαν για δύο μήνες για να πληρώσουν τους λαθρεμπόρους. «Μια φορά, απλά ξεκουράστηκα για πέντε λεπτά κι ένας άντρας με χτύπησε. Μετά τη δουλειά σε κλειδώνουν μέσα».
Μερικοί πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ιταλοί κοινωνικοί λειτουργοί είπαν στη UNICEF πως μαζί κορίτσια και αγόρια κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και εξωθήθηκαν στην πορνεία, όσο ήταν στη Λιβύη και πως κάποια από τα κορίτσια ήταν έγκυες όταν έφτασαν στην Ιταλία, καθώς είχαν βιαστεί.
Ωστόσο, εξαιτίας της ίδιας της φύσης των επιχειρήσεων των λαθρεμπόρων, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το πόσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν, εξαφανίζονται εξαναγκασμένοι σε εργασία, ή πορνεία, ή κράτηση.
«Είναι μια βουβή και απελπιστική κατάσταση - εκτός πλάνου και πέρα από κάθε σκέψη. Ακόμη, δεκάδες χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο καθημερινά και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερα είναι έτοιμα να ρισκάρουν τα πάντα», λέει η Marie Pierre Poirier, Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη. «Πρέπει άμεσα να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά από όλους τους τύπους εκμετάλλευσης και κακοποίησης από εκείνους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να καταστρέψουν τα όνειρά τους».
Με το καλοκαίρι να έχει φτάσει στη Μεσόγειο, οι πιο πρόσφατοι αριθμοί στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με τη UNICEF. Άλλοι 235.000 πρόσφυγες είναι αυτή τη στιγμή στη Λιβύη, με δεκάδες εκατοντάδες από αυτούς να είναι ασυνόδευτα παιδιά.
«Κάθε χώρα - εκείνες από τις οποίες τα παιδιά φεύγουν, εκείνες τις οποίες διασχίζουν κι εκείνες στις οποίες ζητούν άσυλο-έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν προστατευτικά συστήματα επικεντρωμένα στους κινδύνους που τα ασυνόδευτα παιδιά αντιμετωπίζουν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες προορισμού υπάρχει μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση ενεργειών που θα οδηγήσουν σε περισσότερες ευκαιρίες για ασφαλή, νόμιμα και ομαλά κανάλια γι’ αυτά τα παιδιά», είπε η Poirier.
Ολόκληρη η έκθεση «Κίνδυνος σε Κάθε Βήμα της Διαδρομής» (αγγλικά):  https://www.unicef.gr/uploads/filemanager/PDF/2016/child-alert-final.pdf
Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις καλέστε στο 210 72 55 555 ή 6944653799 (κ. Ηλία Λυμπέρη).

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016


 Σας περιμένουμε την Παρασκευή 10 Ιουνίου και στις 8:30 το απόγευμα στο Εκκοκκιστήριο ΙΔΕΩΝ για μια παρουσίαση του βιβλίου, του ψυχαναλητή ψυχίατρου Νίκου Σιδέρη, Bullying κι όμως νικιέται". Μαζί του θα είναι και η PhD Αν. Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ημαθίας Αναγνώστου Ειρήνη. Θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε και να μας ακούσει.

Ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης μας έχει συνηθίσει σε βιβλία πρωτότυπα, βιβλία που έχουν να δώσουν ένα λιθαράκι γνώσης και φρέσκιας σκέψης στην επιστήμη αλλά και στην κοινωνία. Με το καινούριο του βιβλίο «Bullying-κι όμως νικιέται» ο Νίκος Σιδέρης μας δείχνει τον τρόπο να νικήθεί αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο φαινόμενο. Πάνω απ’ όλα συλλογικά, με συνεργασία των ενηλίκων, των φορέων αλλά και των παιδιών. Πρόκειται για μια «ένεση» αλλαγής κουλτούρας, που επιβάλλει να σταματήσουμε να φοβόμαστε το bullying και να αρχίσουμε να το γελοιοποιούμε, το ίδιο αλλά και τα υποκείμενα που το πράττουν.
Το γελοίο σκοτώνει το ψευτονταηλίκι, ακόμη και σαν σκέψη.
Ως γονείς πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να μην αποδέχονται την βία, είτε ως θύματα είτε ως θεατές, πόσο μάλλον να την ασκούν ως θύτες;
Αν από τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο της ανθρώπινης σχέσης τα διδάξουμε την αρχή «Ποτέ δεν κάνω στον άλλον ό,τι δεν θέλω να κάνουν σε μένα».

Ανασκοπώντας την εμπειρία σχετικά με το bullying και την αντιμετώπισή του, προκύπτει πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε για να αναχαιτίσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτό το αρνητικότατο φαινόμενο. Άρα υπάρχει και χώρος και ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση και επεξεργασία λύσεων του προβλήματος. Η συμβολή λοιπόν αυτού του βιβλίου έχει και θέση και νόημα. Γιατί τέτοιο είναι το πνεύμα που το διέπει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία, Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (ΕPS) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση». Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια καθώς και ποίηση και πεζογραφία. Είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.


Για το Εκκοκκιστήριο ΙΔΕΩΝ

Μάγδα Ναζλίδου (6973332783)
Μαίρη Ναζλίδου (6972440721)​


Αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία  για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»!

Α
Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη τους και οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.
Οι 125 βιβλιοθήκες του Δικτύου  Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, λαμβάνουν μέρος σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι που αναδεικνύει δεινούς εξερευνητές και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών, ως κέντρα γνώσης και δημιουργικότητας σε κάθε κοινότητα. 
Κάθε μέρα οι βιβλιοθήκες έχουν μια θεματική αποστολή εξερεύνησης που φέρνουν εις πέρας με τη βοήθεια κοινής βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων. Κάθε βιβλιοθήκη όμως επιλέγει διαφορετικό μέσο εξερεύνησης: τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία, την ραπτική κ.ά. 
Καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλεί και τους ενήλικες να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές αποστολές εξερεύνησης του κόσμου, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag.
Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό; Ένα εισιτήριο; Κάτι με βούλες ή τέσσερα τετράγωνα; Φέτος στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν.
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης, για πέμπτη συνεχή χρονιά, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr 
Σελίδα facebook ΕΒΕwww.facebook.com/NLGreece
Hashtag: #KE2016gr  
Για επικοινωνία σχετικά με θέματα Τύπου| OPUS Integrated Communication :
Ναταλία Κατηφόρη 6972345289 natalia@opusltd.com
Mάνια Ντάνου 6937056207 communication@opusltd.com

Η Δημοτική βιβλιοθήκη "Θ. Ζωγιοπούλου" θα συμμετέχει φέτος για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ  στην Κ.Ε. 2016 μαζί με 124 βιβλιοθήκες ανα την Ελλάδα.
Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Εκστρατείας στη Δημοτική βιβλιοθήκη  ''Θ.Ζωγιοπούλου''
Πέμπτη 16/6,  Τελετή Έναρξης. Κυνήγι θησαυρού και στολισμός Βιβλιοθήκης  10.00-13.00 μ.μ.Για παιδιά  7-12 ετών, ελεύθερη προσέλευση.
Παρασκευή 17/6,  Τελετή Έναρξης. Το μπλουζάκι του εξερευνητή 10.00- 13.00 μ.μ. Για παιδιά 7-12 ετών, ελεύθερη προσέλευση.                                                                     (Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα μονόχρωμο μπλουζάκι)
Τρίτη 21/6/ Τρία καλοκαιρινά αντικείμενα 10.00- 13.00 μ.μ. Εργαστήριο για τις συλλογές των παιδιών (7-12 ετών)
Τετάρτη 22/6  'Ένα φτερό  10.00 - 13.00 μ.μ. Εργαστήριο αφήγησης. Τι θα γινόταν αν; ( 7-12 ετών)
Πέμπτη 23/6 Ένα κομμάτι κόκκινης κλωστής 10.00-13.00 μ.μ. Εργαστήριο Αφήγησης. Ο κύβος των Ιστοριών ή πως φτιάχνω τις δικές μου παραμυθοιστορίες... (7-12 ετών)
Δευτέρα 27/6  Η εικόνα ενός ελέφαντα 10.00 - 13.00 μ.μ. Εργαστήριο εικαστικών. 'Ένας πολύχρωμος ελέφαντας  (7-12 ετών)
Τρίτη 28/6  Κάτι μέσα από το οποίο βλέπεις  10.00 - 13.00 μ.μ Εργαστήριο κουκλοθεάτρου- Φτιάχνω τη δική μου κούκλα και την παρουσιάζω στους φίλους μου (7-12 ετών)
Παρασκευή 30/6 Ενα κομμάτι σύρμα 10.00 - 13.00 μ.μ. Εργαστήριο Εικαστικών, δημιουργώντας  με σύρμα και χρωματιστά χαρτόνια. (7-12 ετών)
Δευτέρα 4/7 Κάτι μπλέ 10.00 -13.00 μ.μ. Εργαστήριο κατασκευών (7-12 ετών)
Τρίτη 5/7 Ο αριθμός 5 10.00 -13.00  μ.μ. Γινόμαστε μικροί ντέντεκτιβ μαζί  με τους πέντε φίλους  και διαβάζουμε αστυνομικές ιστορίες (7-12 ετών)
Τετάρτη 6/7 Διαφορετικά είδη φύλλων  10.00- 13.00 μ.μ. Εξερευνούμε τα διάφορα φυτά και τα φύλλα τους - φτιάχνουμε τις δικές μας συλλογές με αποτυπώσεις  (7-12 ετών)
Πέμπτη 7/7 'Ένα βέλος 10.00- 13.00 μ.μ. Παιχνίδια διαφορών. Μαθαίνω τα σήματα για να κυκλοφορώ άνετα και υπεύθυνα (7-12 ετών)
Παρασκευή 2/9 Εφημερίδες  10.00-13.00 μ.μ. Εργαστήριο συλλογής λέξεων (7-12 ετών)
Πέμπτη 8/9 'Ένα κομμάτι από ένα βιβλίο 10.00-13.00 μ.μ. Η ποίηση στην βιβλιοθήκη γνωριμία με τους Έλληνες ποιητές. Ποίηση για παιδιά (7-12 ετών)
Τρίτη 13/9 'Ένα λουλούδι 10.00-13.00 μ.μ. Παίζοντας με τα βιβλία εμπνέομαι και δημιουργώ τα δικά μου φανταστικά λουλούδια. (7-12 ετών)
15/9 Γιορτή λήξης - Μια ανάμνηση   6-8 μ.μ. 'Έκθεση με τα έργα των παιδιών.  Γιορτή λήξης
16/9 Γιορτή λήξης Μια ανάμνηση  6-8 μ.μ. Γιορτή λήξης
Εγγραφές στα εργαστήρια από Δευτέρα 6/6. Σε κάθε εργαστήριο συμμετέχουν μέχρι 20 παιδιά. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23310 -24879.
ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ.
e-mail: detopoka@otenet.gr
facebook: Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θ. Ζωγιοπούλου" (https://www.facebook.com/demotike.beroias)
            Θ. Ζωγιοπούλου 5, 3ος όροφος,   τηλ. 2331024879

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

 
Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι εργασίες ανακαίνισης του 2ου ορόφου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας. 
Με τα εγκαίνια του 2ου ορόφου  στις 21 Μαΐου του 2016 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας  ολοκλήρωσε την αξιοποίηση του 1.000.000$ που παρέλαβε με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» τον Αύγουστο του 2010 στο Γκέτενμποργκ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Βιβλιοθηκών.  Τελευταίος σταθμός στο πενταετές πλάνο αξιοποίησης των χρημάτων ήταν η ανακαίνιση του 2ου ορόφου. Ο σχεδιασμός και η μελέτη του έργου της ανακαίνισης έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Sparch SAKELLARIDOU / PAPANIKOLAOU ARCHITECTS (www.sparch.gr) . Το αρχιτεκτονικό έργο του γραφείου έχει διεθνή αναγνώριση με σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής, πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διαλέξεις. Για τη μελέτη αυτή το γραφείο συνεργάσθηκε με τους:
Γ. Νικολαΐδης, Ι. Λαβασάς Πολιτικοί Μηχανικοί, Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί, Θ.Τιμαγένης, Σύμβουλος Ακουστικής Μελέτης, Ε.Ντεκώ, Σύμβουλος Θεατρικού Φωτισμού, Bon Studio-Θ. Σβορώνος, Σύμβουλος Εικόνας-Ήχου, Beetroot Design Group, Σύμβουλοι Γραφιστικών
Κατασκευή: Core Construction
Τεχνικός Σύμβουλος ΔΚΒΒ: Τάσος Παπαδόπουλος
Πρόταση της αρχιτεκτονικής επέμβασης αποτέλεσε  η αναμόρφωση – ανακαίνιση των τριών χωρικών και λειτουργικών ενοτήτων, ήτοι, του Φουαγιέ, της Αίθουσας Εκδηλώσεων και των Γραφειακών Χώρων, καθώς και των λοιπών βοηθητικών χώρων των επιμέρους ενοτήτων του Β΄ ορόφου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Η αρχιτεκτονική επέμβαση είχε στόχο την δημιουργία ενός νέου χώρου με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπου η πολλαπλότητα των χρήσεων που θα φιλοξενεί να συνδιαλέγεται αρμονικά με την αισθητική της απλότητας και της ευελιξίας.
Κατά συνέπεια, η επιλογή, τόσο των αρχιτεκτονικών στοιχείων, όσο και του ειδικού σταθερού και κινητού εξοπλισμού είχαν σκοπό την ανάδειξη του χώρου ως κέντρου διάδρασης, ως χώρου εργασίας και ως ενεργού κέντρου μάθησης και δημιουργικότητας.
Στις φωτογραφίες, θα βρείτε στιγμιότυπα από τον ανακαινισμένο 2ο όροφο της Βιβλιοθήκης: Η αίθουσα εκδηλώσεων, το φουαγιέ και ο χώρος για τα σεμινάρια μαγειρικής.


+





Η αγάπη και η πολυετούς σχέση των ανθρώπων της Βέροιας, σε συνδυασμό με τα μοναδικά βουνά, δάση και ποτάμια της περιοχής έδωσαν το πράσινο φως για ένα ξεχωριστό και πολλά υποσχόμενο αγώνα για τους λάτρεις της off-road μοτοσυκλέτας και όχι μόνο, καθώς το Riv3r επιστρέφει και για τους λάτρεις της ποδηλασίας και του ορεινού μαραθωνίου.
 
Με τη στήριξη από τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Βέροιας υπό την αιγίδα της Αθλητικής ΜΟΤΟΕ στις 4-5 Ιουνίου στη Βέροια το Riv3r παίρνει σάρκα και οστά και θα ναι πλέον γεγονός.
Η εκκίνηση του αγώνα δε θα ναι πίσω από τη μονότονη σιδερένια μπάρα αλλά μέσα από μια πανέμορφη και ιστορική συνοικία της Βέροιας, την Μπαρμπούτα που διασχίζει ο ποταμός Τριπόταμος και που θεωρείται από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Blogger templates

GreekBloggers.com
Menu :

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ